Po zdrowe tłuszcze sięga się coraz częściej, stają się one podstawowym elementem codziennej diety milionów Polaków. Bowiem twierdzenie, że wszystkie tłuszcze są szkodliwe dla organizmu to nic innego jak bzdurny mit. Po masło orzechowe 100% czy olej kokosowy sięgają Ci, którzy chcą być fit. I bardzo słusznie, ponieważ zdrowe tłuszcze polecane są osobom dbającym o smukłą sylwetkę lub aktywnym fizycznie.
Czym masło orzechowe 100% różni się od tych dostępnych w supermarketach?
Oczywiście składem. Masło orzechowe 100% jak sama wskazuje, zawiera tylko i wyłącznie orzechy. Nie znajdziemy w nich soli, cukru, wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które ograniczają spożycie cukru i soli w swojej diecie. Spożywając masło orzechowe o 100% zawartości danych orzechów oprócz przyjemności z jedzenia zyskujemy także pokaźne korzyści dla zdrowia. Bowiem takie masło cechuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Istotna jest także informacja, że masło orzechowe jest bardzo dobrym źródłem białka, może być więc skutecznym i smacznym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, niskowęglowodanowej czy wysokotłuszczowej.
Z odsieczą osobom uczulonym na orzeszki ziemne przychodzi masło migdałowe!
Masło migdałowe jest równie zdrowe i odżywcze jak te wykonane z orzechów ziemnych, pistacji, nerkowca, jednak nie każdy może sobie pozwolić na te pyszności ze względu na uczulenie. Gdy poczujesz się osłabiony lub zmęczony sięgnij po masło migdałowe, które dostarczy Twojemu organizmowi mnóstwo dobrej energii pochodzącej z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, cynku, magnezu, wzmacniającego serce potasu, witaminy B2 oraz przeciwutleniacza jakim jest witamina E. Magnez w nim zawarty skutecznie zredukuje objawy przemęczenia i nadmiernego stresu. Pewnie nigdy nie przyszło Ci na myśl, że masło migdałowe może okazać się pomocne w walce z przeziębieniem. A jednak! Zawarta w nim arginina oraz prozdrowotne flawonoidy pozwolą Ci szybciej pozbyć się uciążliwego kataru i męczącego kaszlu. Ciekawe jest również, że migdały jako jedyne z orzechów posiadają właściwości alkalizujące, które zapobiegają zakwaszaniu organizmu.
Zdrowe tłuszcze są niezbędne do życia!
Zdrowy tłuszcz, mowa tu oczywiście o tłuszczach nienasyconych. Chronią nas przed chorobami, usprawniają myślenie, a nawet leczą serce. Najbardziej wartościowe z nich wzmacniają organizm oraz wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Do zdrowych tłuszczy, oprócz wymienionych wcześniej maseł, zalicza się także ryby, pestki dyni i słonecznika, siemię lniane oraz oleje: lniany, rzepakowy i kokosowy. Ten ostatni jest pierwszym naturalnym olejem, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej. Wykazuje on przede wszystkim właściwości ochronne- antygrzybicze, antybakteryjne i antywirusowe. Olej kokosowy znalazł także szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej.
zwiń tekst