Latem nie myślimy o niczym innym niż tylko o biwakach, kempingach i piknikach. Pogoda wręcz zachęca nas do takich aktywności. Jest słonecznie, ciepło, a dni są dłuższe, więc chętnie spędzamy czas na łonie natury. Wybierając się pod namiot lub spędzając popołudnie na okolicznej łące, bierzemy ze sobą ulubione przysmaki i napoje. Niestety pod wpływem wysokiej temperatury mogą one w szybkim tempie się zepsuć, stracić swoje właściwości, a schłodzone trunki, szybko staną się ciepłe. By do tego nie dopuścić warto mieć ze sobą lodówkę turystyczną lub specjalną torbę o właściwościach izolacyjnych, która pozwoli nam cieszyć się smacznym i chłodnym posiłkiem nawet przez wiele godzin po spakowaniu.
Wkłady mrożące - czy są niezbędne?
Zakup przenośnej lodówki jest znakomitą decyzją, którą docenisz bardzo szybko. Dzięki niej przechowasz swoje jedzenie i napoje i nawet po kilku godzinach podróży, sięgniesz po schłodzoną wodę, która będzie dla Ciebie nagrodą za trud wyprawy. Mimo iż wiele lodówek turystycznych zapewnia optymalne chłodzenie, do niektórych modeli niezbędne są wkłady mrożące. Plastikowa lub stalowa konstrukcja chłodziarki zapewnia niezbędną izolację, a wkłady utrzymują niską temperaturę wewnątrz, dodatkowo ją obniżając. Dzięki temu nie będziesz musiał martwić się, czy będziesz miał, gdzie podpiąć lodówkę elektryczną. Wystarczą zwykłe wkłady, które kupisz za kilkanaście złotych.
Niektóre osoby zamiast lodówek wybierają torby termiczne. Są one o wiele lżejsze i poręczniejsze. Swoim wyglądem mogą przypominać klasyczną torbę plażową, torebkę typu shopper lub plecak. Oczywiście są również modele, które możesz nieść w dłoni. Atutem toreb termicznych jest ich uniwersalność. Sprawdzą się na plaży, do przenoszenia mrożonek, do trzymania leków oraz do przenoszenia napoi i jedzenia w plenerze. Za sprawą specjalnej pianki oraz folii aluminiowej torba ma właściwości izolacyjne, jednak pozostaje mniej skuteczna niż lodówka. By zwiększyć jej funkcjonalność, warto wyposażyć się we wkłady mrożące. Zapewnią one niską temperaturę wewnątrz, co przedłuży żywotność jedzenia.
Jak korzystać z wkładów żelowych?
Wkłady mrożące do lodówek i toreb zwiększają użyteczność pojemników. Dzięki nim napoje i żywność pozostają chłodne przez długie godziny, dlatego nie musimy się martwić, że będziemy musieli wypić ciepły sok lub piwo, o którym myśleliśmy cały dzień. Jednak, by wkłady były skuteczne, przed umieszczeniem ich w torbie należy je odpowiednio przygotować. Przed wyjazdem włóż je do zamrażarki, by wchłonęły zimną temperaturę, co pozwoli im stopniowo oddawać ją w zamkniętym pojemniku. Wiele osób początkowo umieszcza wkłady żelowe na dnie lodówki lub torby izolacyjnej. Jest to oczywiście błędem. Zgodnie z zasadami fizyki, chłodne powietrze opada w dół, a ciepłe utrzymuje się u góry. Z tego powodu należy najpierw włożyć żywność i na nią ułożyć wkłady chłodzące.
Jakie wkłady chłodzące wybrać?
Nie bez znaczenia jest również rodzaj wkładów chłodzących, na które się zdecydujemy. Różnią się one pojemnością i kształtem. W pierwszej kolejności warto zastanowić się, do jakiego pojemnika będą nam one potrzebne. Do klasycznej lodówki lub torby sprawdzą się standardowe modele. Do plecaka lepszym wyborem mogą okazać się modele płaskie. Jeżeli zamierzamy przenosić wyłącznie butelki, warto wybrać wkład do tego wyprofilowany. Należy pamiętać, że jeden wkład może okazać się mało wystarczający. Zasada jest jedna: na każde 10l stosuje się 1000ml wkładu mrożącego. Powinieneś również wiedzieć, że przy szczelnie zamkniętym pojemniku, wkłady pozwalają utrzymać chłód nawet do 12 godzin.
W ofercie naszego sklepu znajdziesz wkłady żelowe chłodzące popularnych marek: Kamai, Iso Trade, ConnaBride i wiele innych.
zwiń tekst